Notes de premsa

 

Darrera actualització:     16/12/2013

La directora general de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic, Neus Lliteras, ha presentat el projecte ‘LIFE Bonelli LIFE12 NAT/ES/000701’, iniciativa europea de la que passa a formar part el Pla de Reintroducció de l’àguila cuabarrada (Aquila fasciata) a Mallorca, que lidera el Govern de les Illes Balears en col•laboració amb diferents organismes públics i privats. Neus Lliteras ha estat acompanyada del director del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), Lluís Parpal, i del responsable del projecte i director de l’entitat Gestión Ambiental de Navarra (GAN), Alfonso Llamas.

 

La directora general de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic, Neus Lliteras, Luis Parpal (Cofib) i Alfonso Llamas (GAN)

 

La UE ha acordat finançar aquesta iniciativa que té per objectiu afavorir la recuperació de la població d’àguila cuabarrada, o àguila de Bonelli, , a territoris històricament ocupats per l’espècie, com Àlaba, Madrid, Navarra i Mallorca. El projecte LIFE Bonelli considera per primera vegada la població espanyola en un conjunt, essent la seva principal acció l’alliberament d’exemplars, però també l’estudi de les seves relacions amb altres poblacions, com la francesa o l’andalusa.

El Life Bonelli està format per set socis, entre ells el COFIB entitat del Govern balear. Els altres membres del projecte són la Comunitat de Madrid, la Junta d’Andalusia, el Grup de Rehabilitació de la Fauna Autòctona (GREFA, Madrid), la Diputació d’Àlaba, l’entitat navarresa GAN, i la Lliga per a la Protecció dels Ocells (LPO, França). Des de fa anys, tots aquests organismes desenvolupen diferents iniciatives i col•laboren entre sí per a la conservació i reintroducció de l’àguila cuabarrada.

El projecte Life Bonelli té un pressupost total de 2 milions d’euros, als quals la Unió Europea aporta un 75 %, i té un termini d’execució de quatre anys, entre 2013 i 2017. Prop de 500.000 euros seran destinats a les tasques que du a terme el Govern de les Illes Balears per a la recuperació de l’àguila cuabarrada a Mallorca, d’on es va extingir la dècada de 1970. Concretament, les actuacions que es duran a terme inclouen, a part de l’alliberament d’exemplars, la correcció d’esteses elèctriques on es poden electrocutar les aus, la sensibilització del públic mallorquí cap a la conservació de les rapinyaires i la col•laboració amb sectors més involucrats com el de l’escalada o el cinegètic. Per saber més sobre el projecte s’ha creat la web www.lifebonelli.org.

Precisament Mallorca ha estat la ubicació escollida per donar el tret de sortida al projecte Life Bonelli amb la celebració, aquesta setmana, d’un seminari que reuneix uns quaranta experts en àguila cuabarrada d’arreu de l’Estat. El seminari es celebra entre ahir dijous i avui divendres a l’edifici de Can Salas, a Palma, i culmina dissabte amb la celebració del Dia de l’Àguila, amb visites a les instal•lacions d’àguiles del Zoo Natura Parc, a les del COFIB i a la finca Mortitx, a la Serra de Tramuntana, on s’han alliberat exemplars de l’espècie.

En els darrers tres anys, a Mallorca s’han alliberat setze exemplars d’àguila cuabarrada, vuit dels quals sobreviuen amb èxit ja que se sap que s’ha format una parella i es creu que probablement n’hi hagi també una altra. Tot i això, l’àguila cuabarrada és l’única de les aus rapinyaires ibèriques que no només no es recupera a la península gràcies a les mesures de conservació que s’apliquen des dels anys 80, sinó que continua desapareixent i actualment hi ha un 35 % d’exemplars menys que fa trenta anys. Les 750 parelles que crien a Espanya, que representen el 65 % de la població europea, ocupen sobre tot la franja mediterrània, estenent-se irregularment cap a l’interior ibèric.

Share

Fullet del projecte

folleto informativo bonelli ico cat

Photo News

lifebonelli newsletter cat